Monday, March 24, 2008

Ayam Percik Sri Puteri

Bahan-bahan
1/2 kg ayam dipotong
300 ml santan
6 sudu makan cili boh
2 keping asam keping Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Air untuk merebus (dicampur sedikit halia dan bawang besar)
Bahan kisar1 : 1/2 biji bawang besar 1 batang serai 1 cm kunyit hidup 1 cm halia

Cara Memasaknya
1. Rebus ayam dengan air campuran sedikit halia dan bawang besar hingga masak.
2. Kemudian goreng ayam hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk membuat sos, panaskan kuali dan masak santan sambil dikacau selalu.
4. Kemudian masukkan cili boh. Kacau sebati. Kurangkan cili boh jika tidak suka pedas.
5. Masukkan pula semua bahan kisar tadi. Kacau dan masak lagi.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan pula asam keping. Sesuaikan rasanya.
8. Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi dan gaul seketika dan biar kuah pekat.

No comments: