Monday, March 24, 2008

Kupang Serai

Bahan-bahan
1 mangkuk kupang segar yang telah direbus dan kupas kulit (boleh gantikan dengan udang, kepingan ayam atau telur ikan)
6 batang serai, dimayang halus (pastikan buang bhg berdaun)
3 ulas bawang putih5 ulas bawang merah10 biji cili padi (kurang /lebihkan ikut daya ketahanan)1 inci kunyit hidup
Suku cawan air asam jawa pekat
1 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula pasir
3 sudu makan minyak untuk menumis
2 helai daun kunyit, dihiris halus
2 helai daun limau purut dihiris halus

Cara Penyediaan:
1. Tumbuk bahan no. 3, 4, 5, 6 dan 9
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk, goreng sehingga pecah minyak
3. Masukkan semua bahan lain kecuali gula dan daun kunyit
4. Masak hingga agak kering, kacau selalu
5. Masukkan gula dan daun kunyit, gaul rata sehingga daun layu
6. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

No comments: