Monday, March 24, 2008

Gulai Masak Lemak Cili Api Ikan Senangin

Bahan
3 ekor ikan senangin saiz sederhana (bersih dan tos)
100g kacang buncis (bersih dan potong ikut citarasa masing-masing)
8 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup (2-3 tsp kunyit serbuk)
Santan (kalau nak pekat guna pati santan, ikut citarasa tp saya buat cair sket)
1-2 keping asam keping (blh ganti dengan 2 tsp air limau nipis)Garam

Cara Penyediaan
Tumbuk cili api, kunyit hidup dan sedikit garam sehingga lumat.
Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan dan masak dalam 5 minit.
Kacau selalu supaya tidak bertahi minyak.
Masukkan ikan, asam keping dan garam secukupnya.
Kacau sesekali sehingga mendidih.
Masukkan kacang buncis dan biarkan sehingga betul-betul mendidih.
Hidangkan.

Nota: Kacang buncis boleh diganti dengan kacang botol, peria, rebung, kambas, sayur asin, kacang panjang, pisang atau apa2 sayur yang dirasakan sesuai.

No comments: